3 espigues - Gran Confort
Home > Cal lluïset > Història

Història

Cal Lluïset és un homenatge al meu pare. La casa on va créixer i va viure fins que es va casar amb la meva mare.

Cal Lluïset es troba situada al bell mig del poble de la Nou de Gaià (Tarragonès) i està documentada des de l'any 1884. La casa la van comprar, el 28 de març de 1933, els meus avis, Lluís i Carme.

Cal remarcar una curiosa característica constructiva de Cal Lluïset. La casa està assentada sobre un subsòl rocós no uniforme, per això, el trespol del primer pis es pot apreciar un cert desnivell per tal d'aconseguir l'alçada mínima a tota la planta baixa.

Originàriament, Cal Lluïset tenia l'estructura típica de les cases rurals d'aquesta zona: els baixos, on es guardaven els estris del camp i al corral on hi havia el bestiar. La planta primera que era l'habitatge pròpiament dit i la golfa, a la segona planta, on s'acostumaven a guardar els fruits.

Els conreus tradicionals de la Nou de Gaià són de secà: vinya, garrofer, ametller i olivera.

Els meus avis que eren pagesos conreaven la vinya i es feien el vi. Fruit d'aquesta activitat, a Cal Lluïset hi ha quatre cups als quals, ara, es pot accedir per a visitar-los. Quan van comprar la casa, tan sols disposava d'un d'aquests cups i van ser l'avi Lluís i el meu pare els qui van construir els altres 3.

Desprès de la verema i del premsat, que es feia de la forma tradicional aixafant-lo amb els peus, el most, junt amb la rapa, la polpa i el pinyol del raïm, s'abocava als cups on s'iniciava la fermentació.

Durant l'època de fermentació del most, es tenia molta cura que ningú no dormis al nivell de l'entrada, ni tan sols el bestiar. Els gasos que desprenia la fermentació eren tòxics i mataven sense excepció.

A Cal Lluïset van fer el vi fins que es va crear la cooperativa de la Nou de Gaià. A partir d'aquell moment, el raïm el transportaven directament amb el carro i les portadores plenes per a descarregar-lo al celler. Els cups van caure en desús.

En l'actualitat, després d'una acurada rehabilitació de Cal Lluïset mantenint tots els elements arquitectònics originals, la casa consta de tres plantes: a la planta baixa hi trobem les zones comunes (els cups, la sala, el menjador, la cuina, un bany i una petita eixida) i a les dues plantes superiors hi trobem els dormitoris tots amb bany (dos per planta). La capacitat total de Cal Lluïset és de 8 places.

Sefa Martí

Max.

19 ºC

Min.

4 ºC

Número de registre PTR-000296